Hogyan kerüld el a leggyakoribb hibákat edzés közben?

Az edzés gyorsan bonyolulttá válhat. Emlékezned kell, milyen súlyt emeltél a múlt héten, figyelned kell a formádra, meg kell tervezned, milyen sorrendben végezd az edzéseket és ezen felül mindent bele kell adnod. Nem csoda, hogy sokan a lesérülnek és nem fejlődnek. Egyet ne felejtsünk el: senki sem tökéletes az edzőteremben és ez így van rendjén! Koncentrálj céljaidra és legyél tisztában az alábbi leggyakoribb edzéshibákkal!

 

Nem megfelelő bemelegítés

Ebbe a hibába beletartozik az is ha egyáltalán nem melegítünk be. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha nem melegítesz be, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy lesérülsz. A bemelegítés elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészítsd a tested a súlyemelésre vagy a kardióra. Ezáltal az izmaidat átjárja a vér, és segít nekik abban, hogy a legnagyobb hatékonysággal táguljanak és húzódjanak össze.

Nos, a megfelelő bemelegítés olyan, amely az izmokat teljes mozgástartományon keresztül viszi végig, és amely megemeli a pulzusszámot. A legjobb megközelítés ehhez a dinamikus nyújtás. Ez a fajta nyújtás a mozgásról szól. A láblendítések, a könnyű szalagos munka és a testsúlyos fekvőtámaszok mind példák erre a kiváló bemelegítésre. A nyújtás másik típusa a statikus nyújtás. Bár ennek is megvannak a maga előnyei az edzés utáni levezetés során, a modern sportorvoslás nem ajánlja az edzés előtt. Míg régebben úgy gondolták, hogy a statikus nyújtás segít megelőzni a sérüléseket, a modern kutatások azt mutatják, hogy valójában kontraproduktív lehet. Maradj a biztonságos opciónál és melegíts be inkább könnyebb súlyokkal végzett mozgásokkal!

 

 

 

Helytelen testtartás

Egy gyakorlat helytelen végrehajtása nemcsak a sérülés valószínűségét növeli, hanem az izomépítés dinamikáját is csökkenti. A rossz testtartás ahhoz vezet, hogy a megfelelő izmok nem eléggé dolgoznak, a rossz izmokra és ízületekre pedig túl nagy munka jut. Ez a probléma általában a nem megfelelő súlymennyiség miatt merül fel. Nagyon valószínű, hogy láttál már valakit, aki felpakol egy súlyzót, és csak a mozgástartomány negyedéig végzi el a gyakorlatot. Tartsd a formádat elsődleges prioritásként, és pillanatok alatt el fogod érni céljaidat! 

 

Rossz gyakorlatválasztás

Bár ennek az utolsó hibának kevesebb köze van a sérüléshez, sokkal több köze van a fejlődéshez. Nem mindegy, hogy milyen izomcsoportokat edzel, mikor és milyen sorrendben. Ahhoz, hogy az erőnléti edzésprogramod jól működjön, tudnod kell, hogy miért csinálod azokat a gyakorlatokat, amelyeket csinálsz.

A két fő buktató ezzel kapcsolatban az, hogy az izolációs gyakorlatokat az összetett emelések előtt végzed, és nem iktatsz be elég pihenőt az edzések közé. Ha pihenésről van szó, nem mindig van szükséged több pihenőnapra. Amire szükséged lehet, az csak az, hogy bizonyos izomcsoportokat pihentess, míg mások dolgoznak. Erre találták ki az edzőtermi osztásokat. A túledzés és a kiégés elkerülése érdekében vizsgáld meg, hogy hol tapasztaltál állandó izomfájdalmat. Ez valószínűleg jó jel arra, hogy ezeket az izmokat túl gyakran edzed. 


 

Maradj erős!

A szabad súlyok nagyszerűek, de korántsem olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak. Ha valaha is kérdések merülnek fel a gyakorlatokkal kapcsolatban, kérj segítséget egy személyi edzőtől! Az edzőteremben mindenki egy életen át tanul, és mindenki kezdő, ha az edzőterem valamelyik aspektusáról van szó. Eddz tudatosan! Eddz céltudatosan! Eddz magabiztosan!





 



edzés, erősítés, gyakori hibák, bemelegítés

Vissza