Éjszakázás? Ne hagyd, hogy a másnaposság megállítson!

A másnaposság negatívan befolyásolhatja az egész napot. Az olyan gyakori helyreállítási tippek, mint a sült ételek fogyasztása vagy a “másnapos” sör megivása valójában ronthatnak a helyzeten. A másnaposság az a folyamat, amikor a máj még mindig emészti az alkoholt. Nincsenek varázslatos trükkök, amelyekkel eltüntethetjük; csak mód van arra, hogy hamarabb felépüljünk belőle és folytassuk a kitűzött  sportcéljainkat.

 

 

 

Az alkohol hatása

Az alkoholfogyasztásnak számtalan hatása van a szervezetre. Ha csak a szerveket nézzük, hosszú távon károsíthatja az agyat, a szívet és a májat. Kisebb mértékben, például egy-egy  éjszakai ivás esetén még mindig van hatása az oxidációra és a hidratációra. Az eredmények az agy megváltozott szerkezetétől, a sóvárgástól és a csökkent kognitív funkcióktól kezdve változhatnak. Milyen jó szokásokat érdemes alkalmazni másnap? 

 

Hidratálás

A rehidratálás segíthet csökkenteni a másnaposság hatásait. Az alkohol megvonja a vizet a szervezetedtől. Ez megmagyarázza, hogy az emberek miért járnak gyakran a mosdóba a bulik közben. A gyakori vízkiválasztás az elektrolitok és ásványi anyagok csökkenéséhez vezet. Az elektrolitok nem csak a sportolóknak valók, segíthetnek megtartani az alapvető vizet és ásványi anyagokat. Egy tanulmány a víz és az alkohol kapcsolatát vizsgálta. Bár nem tudták bizonyítani, hogy a víz önmagában segíthet a rehidratációban, az elektrolitokkal és ásványi anyagokkal kiegészített vízről kimutatták, hogy visszafordítja a dehidratációs folyamatot. A sportitalok vagy a citromos víz fokozhatják az elektrolitbevitelt. 

 

Vas

Az alkohol az egyik létfontosságú ásványi anyagra, a vasra is kihat. Az alkoholfogyasztás megváltoztatja a vasat és a vashoz kapcsolódó fehérjéket. Ez a vitamin az egész szervezetben segíti a növekedést és az oxidációt. Mivel az alkohol oxidatív stresszt idéz elő, a vas nem tudja hatékonyan előállítani a vörösvértestek hemoglobinját. A vörösvértestek hiánya a szervezetet vérszegény állapotba hozza.

 

Antioxidánsok

Az antioxidáns hatású élelmiszerek felgyorsíthatják az alkohol anyagcseréjét. A gyors emésztésű (rostban szegény) ételek valójában lassítják az alkohol anyagcseréjét, míg a tápanyagokban gazdag ételek gyorsítják azt. Az egyik népszerű reggeli választás, a koffein is antioxidáns. A vas erős forrása, a ferritin segíthet a vaskárosodásban. A magas ferritintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek, például a lencse, a csicseriborsó és a szójabab. A cink és a niacin bizonyult a leghasznosabbnak a máj alkohol-anyagcseréjének segítésében. Egyes antioxidáns hatású élelmiszerek rosttartalmuk miatt prebiotikumok is.

Az antioxidánsok és a prebiotikumok képesek az immunrendszer javítására. Az alkohol károsítja a bélmikrobiom sokféleségét. Ezek a prebiotikus választási lehetőségek segíthetnek ellátni a mikrobiomot azzal, amire szüksége van a baktériumpopuláció helyreállításához. A rostos szénhidrátok, például a teljeskiőrlésű gabonafélék és a gyümölcsök több víz felszívódásával kiöblíthetik az alkoholt a szervezetből. Jó gabona választás reggelre a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zab. Ami a gyümölcsöket illeti, C-vitamin-tartalmuk miatt bármelyik kerülhet az asztalra. 

 

Probiotikumok

A probiotikumok megvédhetik a májat és a bélrendszert az alkoholtól. Fontos, hogy megvédjük a bélrendszert. Mint már említettük, az alkohol megbontja a bélmikrobiom sokféleségét és egyensúlyát. A bélmikrobiom vagális, neurotranszmissziós és immunrendszeri útvonalakon keresztül kapcsolódik a központi idegrendszerhez. A megzavart mikrobiom viselkedésbeli változásokat és alkoholfüggőséget okoz. A probiotikumok stabil környezetben tarthatják a rostos szénhidrátok prebiotikumait. Népszerű probiotikumok a joghurt, a kovászos kenyér és a kombucha. 

 

Mozgás

Az alkohol ronthatja a sportteljesítményt a kogníció és az oxidáció károsításával. Ezek a folyamatok segítenek a sportolóknak abban, hogy tudatosabbnak érezzék magukat és jobb pulzusszámot tartsanak fenn az aktivitás során. A könnyű mozgás segíthet helyreállítani ezeket a károsodott kapcsolatokat. Amikor két csoportot hasonlítottak össze edzés közben, ez a tanulmány bebizonyította, hogy a másnapos csoport kimerültebb volt, mint a nem másnapos csoport. 

A könnyű testmozgás, például a séták vagy a pihentető jóga fokozhatja a test és elme működését. 

 

Másnapossági tilalmak

A koplalás borzalmas megközelítés a másnaposságból való felépüléshez. Az alkohol a rövid szénláncú zsírsavak megtartásával marad a szervezetben. A böjtölés ketózisba, vagyis az előre elraktározott zsírokkal működő állapotba juttatná a szervezetet. Ez valójában rontana a másnaposságon. Ez megmagyarázná, hogy ebben az állapotban miért kívánja a szervezet a zsíros ételeket. Tehát ne állj ellen a késő esti sült krumplinak! Ha a böjt a személyes fegyelmed része, akkor sincs itt az ideje, hogy próbára tedd az akaraterődet!


 



másnaposság, alkohol, dehidratáltság

Vissza